miten onnistua videohaastattelussa

Viisi vinkkiä videohaastattelussa onnistumiseen

Meillä Personalhusetilla videohaastattelut ovat olleet rekrytoinnissa käytössä jo pidempään, mutta nyt kun face-to-face kontaktit ovat pannassa on myös videohaastatteluista tullut se kuuluisa ”uusi normaali”.

Videolla esiintyminen on monelle vielä vahvasti epämukavuusaluetta, joten ei huolta, et todellakaan ole ainoa joka saattaa kavahtaa tätä haastattelumuotoa. Videohaastattelut ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen yrityksessä kuin yrityksessä, joten älä missään nimessä anna niiden olla este työpaikan hakemiselle! Usealle videoihin skeptisesti suhtautuvalle kandidaatille ensimmäinen videohaastattelu onkin ollut erittäin positiivinen kokemus.

Videohaastatteluiden tarkoitus on parantaa hakukokemusta myös hakijan näkökulmasta. Videomuoto helpottaa aikatauluhaasteita sekä tasa-arvoistaa hakijoita, kun haastattelun voi suorittaa milloin ja missä vain. Ja hei, videohaastattelussa sinulla on mahdollisuus hioa vastaustasi useaan kertaan, toisin kuin reaalimaailmassa. Lue alta viisi vinkkiämme, joiden avulla erotut varmasti eduksesi.

1. Etsi kotoasi hyvä paikka, jossa tehdä haastattelu

- Mikäli teet haastattelun läppärin välityksellä, voit kasata vaikkapa kirjoja sen alle jotta kuvakulmasta tulee optimaalinen. Kuvaa mieluummin ylä-kuin alaviistosta. Istu vaikka lattialla ja pidä läppäriä sohvapöydällä, jos se asento tuntuu mukavalta. Tarkista, ettei taustalla ole mitään ylimääräistä rekrytoijan huomiota kiinnittämässä. Katso myös, että valaistusolosuhteet ovat hyvät ja kasvosi näkyvät selkeästi. Ikkunan edessä ei kannata kuvata.

2. Keskity siihen, mitä kysytään

- Yleensä videohaastatteluissa vastausta ei tarvitse – onneksi – vetää kerralla purkkiin, vaan ottoja voi tehdä niin monta kuin haluaa. Ole vain tarkkana, että painat uusintaotto-nappulaa lähetä-nappulan sijaan! Keskity vastaamaan siihen, mitä kysytään. Vastausten kesto on rajattu, joten keep it simple. Älä kuitenkaan toista ulkoa opeteltuja vastauksia sanasta sanaan, se ei näytä eikä kuulosta luonnolliselta.

3. Katso suoraan kameraan 

- Katsekontaktin merkitys on virtuaalimuodossakin äärimmäisen tärkeä. Mikäli haluat ehdottomasti käyttää lunttilappua, liimaa se tietokoneen näyttöön niin, että et vilkuile ympärillesi siihen katsoessasi. Tai käytä tietokoneen omia, virtuaalisia post it-lappuja jotka saat näytölle haluamaasi kohtaan.

4. Tarkista kuvaamasi video

- Onko äänenlaatu hyvä, saako vastauksistasi selvää? Onko valaistus kunnossa? Käyttämässämme Recright-työkalussa vastausvideon voi kuvata niin monta kertaa kuin haluaa.

5. Anna persoonasi näkyä!

- Älä suotta tavoittele täydellisyyttä, persoona saa ja pitää näkyä. Aivan kuten livehaastattelussakin, siistiin yleisilmeeseen kannattaa kuitenkin panostaa. Mikäli et normaalisti pukeudu tummaan pukuun tai kotelomekkoon, niin älä turhaan tee sitä nytkään. Jännitys saa näkyä, mutta koita olla positiivinen ja iloinen Ole oma itsesi!

Muistathan, että oli kyseessä sitten video-tai livehaastattelu, on rekrytoijamme aina sinun puolellasi ja toivoo onnistumistasi. Jännitys kertoo aidosta kiinnostuksesta, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Tsemppiä videohaastatteluihin, hyvin se menee!