mistä löytää töitä

Työnhaun muutos- miten hakea töitä vuonna 2020?

Kauas on tultu niistä ajoista, kun työpaikan saamiseksi riitti soitto tehtaanjohtajalle ja duuni oli taattu eläkeikään asti. Suurista ikäluokista harva on päässyt osallistumaan esimerkiksi videohaastatteluun tai tutustunut Whatsappiin työnhakukanavana,  LinkedInin henkilöbrändäämisestä puhumattakaan. Somekanavien ja verkkosivujen sijaan työpaikkailmoitukset löytyivät sanomalehdistä, eikä työnhakuvalmentajia juurikaan käytetty.  Kaikki edellä mainitut ovat kuitenkin todellisuutta tämän päivän työnhakijalle.

Miten pysyä mukana työelämän ja työnhaun muutoksessa?

Murros työnhaussa on etenkin viime vuosina ollut nopeaa, tekijöiden ja tarpeiden kohtaaminen on monilla aloilla iso haaste. Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio ovat iskeneet myös työnhakuun, niin hyvässä kuin pahassa. Moni ammattinimike on jäänyt historiaan, mutta samalla tilalle on tullut iso nippu uusia. Jo pelkkä sosiaalinen media työllistää tänä päivänä valtavasti ihmisiä ja on monille yrityksille äärimmäisen tärkeää liiketoimintaa, mutta kymmenen vuotta sitten some ei sanana tarkoittanut mitään. Muutos ei ole jotakin mikä pysähtyy, vaan se on jatkuvasti käynnissä, joten nykypäivän työntekijältä vaaditaan muovautumista sen mukana. Tärkeintä on avoin mieli ja halu oppia uutta.

Teknologiaa ei pidä pelätä, vaan keskittyä sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kannattaa myös muistaa, että teknologia tarvitsee aina avukseen ihmisen. Niin musertava kuin parhaillaan vallalla oleva koronapandemia onkin, on teknologia osoittautunut siinä pelastusrenkaaksi.  Ne yritykset, jotka pystyvät digitaalisuutta jollakin tavoin hyödyntämään, selviävät. Kristallipalloon katsomalla voikin nähdä, että myös työnhaussa digitaalisuus eri muodoissaan tulee olemaan tulevaisuudenkin megatrendi.

Viisi konkreettista vinkkiä työnhakuun

Sanomalehtien lisäksi työpaikkoja löytyy monista eri lähteistä; työnhakusivustoilta, sosiaalisen median kanavista, työpaikkojen omilta verkkosivuilta, TE-toimistoista sekä Facebookin erilaisista ryhmistä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, suuri osa työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, jotka eivät koskaan tule avoimeen hakuun. Mikäli työn tarpeesi on akuutti, kannattaakin siitä kertoa verkostoilleen avoimesti, sillä koskaan ei tiedä mistä seuraava työpaikka löytyy. Ihmiset haluavat lähtökohtaisesti auttaa.

-      Ilmoittaudu rekrytointiyritysten listoille! Meidän yhteystietomme löydät TÄÄLTÄ.

-      Ole luova.  Millä tavoin voisit tuoda omaa ydinosaamistasi ilmi niin, että potentiaalinen työnantaja kiinnostuu? Työnhaussa tärkeää on erottua, sillä hakijoita on usein paljon. Tänä päivänä erottumista ei tarvitse jättää pelkkään paperi CV:n sanamuotojen miettimisiin, taivas on rajana. Ole kuitenkin oma itsesi ja tuo esiin nimenomaan sitä omaa supervoimaasi. Sen löytäminen voi joskus olla haaste, mutta meillä jokaisella on jokin erityislaatuinen lahjakkuus.

-      Ota suoraan yhteyttä. Vaikka nykyään harva suoraan yrityksiin työpaikkojen perässä soittelee, ehkä kannattaisi! Rekrytointiprosessit ovat usein raskaita ja aikaavieviä, ja työnhakijat hukkuvat massaan. Tarjoamalla omaa osaamistasi oikealle henkilölle, voit napata piilotyöpaikan.

-      Seuraa yritysuutisia. Yritysostojen ja kasvun yhteydessä voi avautua uusia työmahdollisuuksia, joten ole valmiina iskemään oikeaan saumaan. Myös yt-neuvottelut voivat ikävästä saundistaan huolimatta olla mahdollisuus. Usein, kun yritys huomaa työvoiman tarpeen, olisi ideaalia ollut rekrytoida jo eilen!

-      Mieti, minkä yrityksen ongelman ratkaiset osaamisellasi. Ja myy se. Loppupeleissä tämä on se, minkä takia rekrytointia tehdään; yritykset tarvitsevat henkilöitä, jotka ratkaisevat yrityksellä olevia ongelmia/haasteita.

Voita henkilökohtainen työnhakuvalmennus!

Me Personalhusetilla haluammekin ojentaa auttavan kätemme ja pistimme instagramissa seuraajillemme pystyyn arvonnan, jonka palkintona on kahdelle ilmainen työnhakuvalmennus. Mikäli henkilökohtainen sparraus rekrytoijan kanssa olisi tarpeen, käy ihmeessä osallistumassa tilillämme @personalhusetfinland! Käydään yhdessä läpi Sinun tilanteesi ja tarpeesi, modernin työnhaun muodot ja se, miten tuot oman osaamisesi parhaiten esille.