eläkkeelle 45 vuotiaana

Tavoitteena jäädä eläkkeelle 45-vuotiaana - olisiko tälle vielä parempi vaihtoehto?

Suomalaisten into piensijoittamiseen on viime vuosina ollut entistä suurempaa, tämän siivittämänä myös aiheeseen liittyviä blogeja ja erilaisia yhteisöjä on ilmestynyt kuin lokkeja kauppatorille. Mediassa sijoitushype on näyttäytynyt esimerkiksi useina artikkeleina siitä, miten nuorten aikuisten tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus ja eläköityminen 45-vuotiaana. Näissä artikkeleissa eläköitymisen mahdollistaa vedenpitävä ja viimeisen päälle hiottu sijoitussuunnitelma, jonka korkoa korolle- efekti takaa lokoisat päivät muhkeiden osinkojen turvin elelevänä oloneuvoksena.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Siinä tapauksessa, yleiseen elämänkokemukseen viitaten, se harvoin on. Ainakaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen, kuin joissakin yhteyksissä annetaan ymmärtää. Termi ”eläköityminen” on tässä asiayhteydessä myös harhaanjohtava, sillä eläkkeelle pääsemiseen vaaditaan X määrä ikävuosia.

Elämän  - ja pörssikurssien- arvaamattomuus

Valloillaan oleva pandemia on kaikesta kamaluudestaan huolimatta opettanut useita asioita. Näistä kaksi  ovat säästöjen tärkeys ja pörssikurssien – sekä elämän yleisestikin-  arvaamattomuus.  Puskurirahaston kerryttäminen ja sijoittaminen ovat äärimmäisen kannatettavia asioita, mutta liian ruusuista kuvaa näistä ei ole vastuullista antaa. Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, varmoina sijoituskohteina pidetyt yritykset ovat viime aikoina joutuneet pahaan syöksykierteeseen romahduttaen samalla sijoittajien salkkujen arvoa.

Realiteetti on, että mediaanituloisen palkansaajan – etenkään perheellisen – tuloista on todella vaikea säästää ja sijoittaa sellaista horjumatonta pesämunaa, että sillä elelisi vuosikymmenien ajan mukavaa elämää pelkkänä oloneuvoksena. Muhkeita summia voi toki elämän turvaksi ja asioiden mahdollistajaksi saada säästettyä, mutta jos säästösumman jakaa kuukausittaiseksi käyttörahaksi, ei sen määrä enää päätä huimaakaan. Se oikea, vuosien varrella kertynyt, eläkesumma jää myös lopulta kovin pieneksi, kun oloneuvoksena olosta ei eläkettä kerry.

Työ on myös valtavan iso osa elämää ja se virallinen eläkeikä siintää nykynuorisolla niin kaukana horisontissa, ettei eläkkeelle pääsyn vaatimia ikävuosia osaa vielä edes arvata. Sen sijaan, että käyttää energiansa ja rahansa varhaisen eläköitymisen mahdollistavan sijoitussuunnitelman hiomiseen tai Eurojackpottaamiseen, on mukavan ja sisältörikkaan elämän saavuttamiseksi olemassa helpompikin mahdollisuus. Ja sen avaimet ovat meistä jokaisen taskussa. Mitä siis kannattaisi tehdä?

Mielekäs ja merkityksellinen työ tuo sisältöä koko elämän ajalle

Jos elämäänsä elää ainoana tavoitteena mahdollisimman varhainen työelämästä poisjäänti, menee siinä monia mahdollisuuksia hukkaan. Työ kun on parhaimmillaan elinkeino, talouden turva ja asia, joka tuo mielekästä sekä tärkeää sisältöä elämään. He, ketkä oikeasti pystyisivät varallisuuden puolesta viettämään lokoisaa joutilaselämää usein rakastavat työtään niin paljon, etteivät malta siitä luopua lainkaan.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, monelle meistä on vaikeaa tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä ammatillisia mielenkiinnon kohteitaan. Nämä ovat voineet elämän varrella muuttua, eikä ehkä koskaan ole pysähdytty kunnolla miettimään mitä ne omat vahvuudet aidosti ovat. Mieluisa työ on sellainen, johon on luontaista lahjakkuutta sekä mielenkiintoa. Työn sisällön kokeminen merkitykselliseksi on myös olennainen työssä viihtyvyyttä lisäävä seikka. Uskallankin väittää, että paras – ja realistisin – tie mukavaan elämään on löytää se oma unelmaduuni ja olla myös valmis muutoksille matkan varrella. Omien vahvuuksien tunnistaminen on kuitenkin avainasemassa myös niihin työelämän muutoksiin sopeutumisessa. Työelämä myös muuttuu jatkuvasti humaanimpaan suuntaan, joustot ja etätyömahdollisuudet mahdollistavat esimerkiksi työn sekä perhe-elämän yhteensovittamista. Työn ei missään nimessä tulisi olla synonyymi kärsimykselle. Mikäli se kohdallasi on, on aika muutokselle!

Paras mahdollinen yhdistelmä mukavaan elämään onkin mielekästä sisältöä tuova työ, jossa viihtyy siihen oikeaan eläkeikään asti ja taloudellinen riippumattomuus siinä mielessä, että yllättävät menot eivät kaada korttitaloa.

Sen varsinaisen päivätyön ohelle voi myös miettiä muita tulonlähteitä, joilla kartuttaa säästöjä. Silloin tällöin tehtävä, elämäntilanteiden mukaan joustava osa-aikatyö on tähän hyvä ratkaisu ja meillä Personalhusetilla onkin tarjolla töitä ympäri Suomen,erilaisiin elämäntilanteisiin sopien. Olemme myös kuulleet ihmisten tuskailun omien vahvuuksien tunnistamisen vaikeudesta ja aiomme tarjota auttavan kätemme tähän vielä toukokuun aikana webinaarin muodossa!

Pysy mukana työelämän uusissa tuulissa ja ota meidät seurantaan somessa, instagramissa @personalhusetfinland ja Facebookissa @personalhuset finland. Ilmoittelemme kanavissamme niin avoimista työpaikoista kuin tulevista webinaareistakin sekä annamme vinkkejä työelämän kiemuroihin!