rekrytoijan työ

Millaista on rekrytoijan työ - päivä Personalhusetin rekrytointikonsultin kanssa

Rekrytoija, henkilöstökonsultti, rekrytointikonsultti, HR-konsultti...rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jos olet työelämässä mukana, olet varmastikin törmännyt edellämainitun ammatin edustajaan, portinvartijaan sinun ja unelmaduunisi välissä. Mutta millaisista asioista rekrytoijan oma työpäivä koostuu, tekeekö hän muutakin kuin haastattelee työnhakijoita? Työnkuva on itseasiassa paljon tätä monipuolisempi, annetaan siis asiantuntijan itsensä kertoa! Seuraavassa tavallisesta tiistaipäivästään kertoo henkilöstökonsultti Mikaela, joka työskentelee meillä Personalhusetilla. Hän sekä rekrytoi, että konsultoi kattavasti kaikissa HR-asioissa, niin asiakkaita kuin työnhakijoitakin.

Esimerkkityöpäivä rekrytointikonsultin kanssa

Klo 8

Aamu alkaa yleensä sähköpostien läpikäymisellä, sillä pariin ekaan aamutuntiin en viitsi vielä häiritä hakijoita. Asiakkaat ovat usein tähän aikaan jo töissä, joten soitan muutaman puhelun heille. Käyn tekemässä samalla mikropuuroa, jonka nautin marjojen tai omenan ja raejuuston kanssa. Suosikki puurotäytteeni on pehmeä päärynä + kaneli + raejuusto.

Luonnostelen yhden haun työpaikkailmoituksen ja laitan sen julkaisuun. Pyrin kirjoittamaan mahdollisimman mukavan ja helposti lähestyttävän ilmoituksen. Laitan ajaksi kaksi viikkoa, jolloin hakijoilla on aikaa reagoida tarpeeksi, mutta jolloin myöskään rekrytointiprosessi ei veny hirvittävän pitkäksi.

Klo 10

Kun kiireisimmät aamun työt on tehty, käyn läpi avoimiin haussa oleviin työpaikkoihin tulleita hakemuksia ja alan kontaktoimaan hakijoita. Soitan siis puhelinhaastatteluja ja jos hakija sopii tehtävän profiiliin, kutsun näin korona-aikaan etähaastatteluihin. Olen huomannut, että etähaastattelu toimii tosi näppärästi, sillä se säästää myös hakijan aikaa. Toisinaan haastattelu saadaan sovittua jo samalle päivälle, kun matkustamiseen ei mene aikaa. Toki myös kasvokkain on kiva haastatella, mutta toimitaan tilanteen vaatimalla tavalla.

Klo 12

Näin etäpäivänä käyn lounaskävelyllä, 20 minuutin happihyppelyllä. Sitten ruoka mikroon ja eikun syömään. Puhelin on taas pirissyt lounaan aikana, joten soittelen takaisin ja vastailen viesteihin.

Klo 14

Iltapäivälle on sovittu jo valmiiksi kaksi haastattelua, jotka sujuvat mukavasti. Toista hakijaa jään hieman vielä pohtimaan, sillä hänellä ei ollut ihan yhtä paljon kokemusta, mitä muilla hakijoilla, joskin asenne oli täys kymppi. Toisen esittelen asiakkaalle, eli siistin haastattelumuistiinpanot ja lähetän ne asiakasyrityksen yhteyshenkilölle tutustuttavaksi. Toisinaan kun keskittyy kuuntelemaan hakijan tarinaa, jää kirjoittaminen sormien (ei silmien) varaan, ja raakaversioteksti on melko sotkuista. Onneksi se ei ketään haittaa.

Iltapäivälle olen vielä ottanut aikaa tulevan valmennuksen suunnittelulle sekä uusien työntekijöiden työsuhdeasioiden hoitamiselle. Lisään tietoja, kuten verokortin ja työsuhderivin järjestelmäämme, tarkistan, että työsopimus on allekirjoitettu molemmin puolin. Soitan myös pikaisen perehdytyspuhelun huomenna työt aloittavalle työntekijälle ja varmistan, että kaikki on ok ensimmäistä päivää ajatellen. Pahasti näyttää siltä, etten ehdi valmennusta suunnittelemaan tänään, mutta onneksi olen varannut myös toiselle päivälle aikaa sille.

Klo 16

Klo 16 päivä alkaakin olla pulkassa ja ajatukset jo tulevassa sählypelissä. Nollaan päätä sählyn lisäksi kävelylenkeillä, joko yksin metsässä podcasteja kuunnellen tai kaverin kanssa jutellen.
rekrytointikonsultin työ

Mitä rekrytointikonsultti tekee?

Yksinkertaistettuna rekrytointikonsultin työ on sitä, että yritys X kaipaa lisää työvoimaa ja konsultti ratkaisee tämän tarpeen. Yrityksellä ei ole resursseja hoitaa työntekijöiden etsimistä, karsintaa ja haastatteluja, joten yrityksen edustaja ottaa meihin yhteyttä. Toimeksianto aloitetaan miettimällä asiakkaan kanssa tarkasti, millaista henkilöä tarvitaan ja millaiseen tilanteeseen. Sen jälkeen suunnitellaan ja julkaistaan hakuilmoitus, sekä tarvittaessa käynnistellään erilaisia somekampanjoita oikeiden henkilöiden tavoittamiseksi. Nykyajan työnhaku sekä rekrytointi on todella monikanavaista, perinteisten työnhakusivustojen lisäksi työ ja tekijä voivat kohdata lähes missä tahansa. Erityisesti passiivisten ( =jo työssä oleva ihminen, kenet haluttaisiin houkutella vaihtamaan työantajaa) työnhakijoiden tavoittamisessa mielikuvitus on tarpeen.

Hakemukset ohjataan meidän rekrytointijärjestelmään, josta rekrytointikonsultit käyvät niitä läpi. Työnhaun ikuisuusongelma on, että työnhakija joutuu usein täyttämään samat tiedot moneen kertaan erilaisiin sähköisiin järjestelmiin. Rekrytoijan näkökulmasta tämä on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, jotta hakijoita voidaan vertailla realistisesti. Ajattelemme myös, että tämä on hakijoiden etu, sillä näin heillä on samanlaiset mahdollisuudet tulla huomatuksi ja edetä haussa kuin muillakin hakijoilla. Suosittelemme myös panostamaan hakemuskirjeeseen, jonka kirjoittamisessa olet ottanut nimenomaan kyseisen tehtävän ja sen vaatimukset huomioon. Toki mekin mietimme koko ajan ratkaisuja, joilla työnhakua voitaisiin helpottaa!
Kun konsultti on perehtynyt hakijoihin riittävästi ja muodostanut kuvan tehtävään parhaiten sopivista kandidaateista, kutsutaan heidät haastatteluun. Haastattelu vaatii perehtymistä myös konsultilta, jokainen haastattelu on uniikki ja eri tehtävissä painotetaan erilaisia asioita.

Kun haastattelut on käyty läpi, tehdään kandidaateista yhteenveto asiakkaalle. Käymme yhdessä asiakkaan kanssa läpi, kuka voisi sopia tehtävään parhaiten ja vastaisi sitä, mitä haemme. Jos asiakas haluaa palkata kandidaatin omille kirjoilleen, tekee hän lopullisen rekrytointipäätöksen sekä työsopimuksen ja jatkaa perehdytystä siitä. Jos asiakas puolestaan haluaa vuokrata työntekijän meidän kauttamme, teemme me Personalhusetilla työsopimuksen tehtävään valitun henkilön kanssa ja perehdytämme hänet yleisiin käytäntöihimm.e

Ikävin osa rekrytointikonsultin työssä on ilmoittaa niille, jotka eivät tällä kertaa tulleet valituiksi. Tämä on kuitenkin iso ja erittäin tärkeä osa työtä. Pyrimme antamaan hakijalle myös palautetta sekä kehitysvinkkejä tulevaa varten. Sitä, ettet tullut juuri tällä kertaa valituksi ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Asiakasyritykset painottavat eri asioita ja erot hakijoiden välillä voivat olla todella pieniä.

Rekrytointikonsultin työnkuva pähkinänkuoressa

Edellä kuvattiin rekrytoijan työtä laajassa kuvassa, mutta mitä kaikkea meidän rekrytointikonsultin työnkuva oikein pitää sisällään? Annetaan Mikaelan vielä kertoa!
" Mitä kaikkea työnkuvani sisältää? Rekryprosessin viennin alusta loppuun eli asiakkaan tarve ja sen kartoitus, työpaikkailmoituksen luominen, joskus vanhojen hakijoiden kontaktointi edellisistä hauista, hakijaviestintä, haastattelut (video, puhelin, live), jatkohaastiksien bookkaus, valinnoissa auttaminen (asiakasta) tarvittaessa.

Teen toimihenkilö- & työntekijätason rekryjä, jotka hieman poikkeavat toisistaan. Minun vastuullani ovat työsuhteeseen liittyvät asiat työsuhteen koko elinkaaren aikana, aina sopparista työsuhteen päättymiseen: työsopimuksen tekeminen, perehdytys, työntekijäviestintä, tes-tulkinnat, palkat, kehityskeskustelut, saikkuasioiden hoitaminen, varhaisen välittämisen keskustelujen pitäminen, työvuorosuunnittelu, työvuorojen ad hoc bookkaaminen tarvittaessa.
Muut jutut, kuten yhteistyö asiakkaisiin, ohjaamoihin, te-toimistoihin, kouluihin. Webinaarit, niin PSG kuin asiakkaille tai muille tahoille, työnhakuvalmennukset (nyt tulossa marraskuussa CV-workshop lukiolaisille). Markkinointijutut yhdessä markkinoinnin kanssa, toiminnan kehittäminen, mm. hr-prosessien kehittäminen yhdessä kollegojen kanssa."

Eli mielenkiintoista ja yhteiskunnallisesti tärkeää työtä kaiken kaikkiaan!


apua rekrytointiin