millainen on hyvä työhakemus

Miten tehdä hyvä työhakemus?

Miten tehdä mahdollisimman hyvä työhakemus, joka poikii vähintäänkin haastattelukutsun? Olisipa tähän vain yksi, selkeä vastaus! Emme edes halua antaa valmista työhakemuspohjaa, sillä silloin menetetään yksi tärkeimmistä asioista; erottautuminen. Voimme kuitenkin antaa erinomaisia vinkkejä työhakemuksen tekoon, joita noudattamalla olet jo aimo harppauksen lähempänä kohti seuraavaa unelmaduuniasi.

Miten aloittaa työhakemuksen teko?

Aloita hakemuksen teko lukemalla työpaikkailmoitus huolellisesti. Millaista työntekijää haetaan ja miten sinun taitosi vastaavat tähän? Muista, että työhakemus on myyntipuhe ihmiselle, joka ei tiedä sinusta etukäteen mitään. Työhakemus voi olla paljon vapaamuotoisempi kuin CV, joka painottuu faktapohjaiseen osaamiseen ja kokemukseen. Hyvä työhakemus tuo persoonaa esiin!

Millainen on hyvä työhakemus?

Hyvän työhakemuksen perusajatus tiivistyy siihen, että kerrot havainnollistavasti mitä lisäarvoa voit tuoda organisaatiolle omalla osaamisellasi sekä motivaatiollasi. Älä turhaan tuhlaa kirjaimia siihen, että kerrot olevasi kiinnostunut juuri tästä hakemastasi tehtävästä. Tottakai sinä olet, kun olet sitä hakenut! Sen sijaan kerro, miksi olet kiinnostunut siitä.

 Älä kerro hakemuksessa tismalleen samoja asioita, jotka tulevat ilmi jo CV:stä. Hakemuksessa sinun tulee myydä oma osaamisesi yritykselle. Mikä on se lisäarvo, jota juuri sinä pystyt tuomaan haettuun tehtävään? Älä kerro pelkästään itsestäsi, vaan keskity tuomaan esiin työnantajan saamaa hyötyä palkatessaan sinut. Kerro myös miksi olet kiinnostunut työskentelemään juuri kyseisessä yrityksessä. Työhakemuksen tarkoitus on avata motivaatiotasi sekä sinua persoonana tarkemmin, kuin mitä pelkkä CV kertoo.

Avaa aiempi kokemuksesi konkreettisiksi sekä tarkoiksi esimerkeiksi.

Älä sano:

”Minulla on pitkä kokemus erilaisten budjettien tekemisestä”

Sano sen sijaan:

” Vastuullani on viiden vuoden ajan ollut 4-henkisen myyntitiimin vuosibudjetointi ( n. 20 Meur/vuosi). Tämän lisäksi autan kahta muuta myyntitiimin vetäjää budjetoinnissa ( yht. 60 Meur). Minulla on siis monipuolista kokemusta sekä osaamista myynnin kokonaisvaltaisesta budjetoinnista, tästä on varmasti suurta hyötyä myyntipäällikön tehtävässä”.

Erottaudu!

Hakemuksen ei todellakaan tarvitse aina olla perusmuotoinen pdf-dokumentti. Videomuotoinen hakemus välittää hakijan persoonan paremmin kuin yksikään kirjallinen tuotos. Canva ja powerpoint ovat myös helppokäyttöisiä ohjelmia, joilla voi tehdä erottuvia hakemuksia. Mikäli haluat viedä erottautumisen reilusti pidemmälle, tässä inspiraatiota työhakemuksista, jotka varmasti erottuvat!

Mikä toimii työhakemuksessa – 10 vinkkiä

✔️ Tuo persoonaasi esille! On myös molemminpuolinen etu, että sovit työyhteisöön. 
✔️ Kerro, mitä lisäarvoa juuri sinä tuot organisaatiolle omalla osaamisellasi sekä motivaatiollasi.
✔️ Sen sijaan, että kerrot olevasi kiinnostunut tehtävästä, kerro MIKSI olet kiinnostunut siitä.
✔️ Usko itseesi. Älä vähättele perisuomalaiseen tyyliin itseäsi äläkä anna huijarisyndroomalle valtaa. Ole ylpeä omasta          osaamisestasi ja kerro vahvuuksistasi!
✔️ Numerot ja konkretia. Avaa kokemuksesi konkreettisiksi esimerkeiksi, pelkkä adjektiivien luettelo ei kerro vielä juuri mitään.
✔️ Mikäli ilmoituksessa ei ole riittävästi tietoa, jotta voisit luoda itsellesi kuvan mitä haetaan, soita rohkeasti ja kysy lisätietoja.
✔️ Raota persoonaasi myös työminän ulkopuolella. Kerro mitä harrastat ja miksi. Luo monipuolista kuvaa itsestäsi.
✔️ Pyydä ulkopuolista oikolukemaan hakemuksesi. Kirjoitusvirheet eivät ole koskaan eduksesi.
✔️ Mielikuvitusta peliin! Voisitko tehdä vaikka videon tai powerpoint-esityksen?
✔️ Älä.koskaan.lähetä.hakemusta.word.dokumenttina. Tallenna työnhakudokumenttisi aina PDF-muodossa!

Ja bonusvinkkinä; Sen lisäksi, että katselet eri työnhakuportaaleista löytyviä työpaikkilmoituksia, mieti myös avoimen hakemuksen tekoa! Avoin hakemus on erinomainen väylä erottua ja erityisesti tuoda ilmi motivaatiotaan juuri kyseisessä yrityksessä työskentelyyn. Lue vinkkimme avoimen hakemuksen tekoon!