töitä marjatiloilla

Kyllä maalla on mukavaa – ja nyt myös töitä tarjolla!

Mitä sinulle tulee mieleen, kun suljet silmäsi ja ajattelet Suomalaista suvea? Ehkä betonikuutiossa sijaitseva harmaa avokonttori, jossa luontoäänen virkaa toimittaa naapuripulpetin kovaääninen myyjä? Vai kenties auringon paisteessa kylpevä maalaismaisema peltoineen, jossa valkoiset pilvet lipuvat sinisellä taivaalla, kukat kukkivat ja mieli lepää? Mikäli jälkimmäinen vaihtoehto vastaa paremmin käsitystäsi unelmakesästä, niin nyt on mahdollisuutesi tehdä siitä totta.

Miksi sinunkin pitäisi viettää kesä maalla

Ympäri maailmaa riehuva koronapandemia on vaikuttanut ennennäkemättömästi ja lukemattomin tavoin työelämään, tehtävästä tai toimialasta riippumatta. Pahasti iskua ottaa parhaillaan kotimainen maatalous, jossa ulkomailta tulevat kausityöntekijät ovat olleet kesän sekä syksyn sadon varmistava selkäranka. Samaan aikaan monilta suomalaisilta on mennyt jo saatu kesätyöpaikka alta ja lomautettuna on valtava osa työvoimasta. Jos joskus olet miettinyt, onko tekemälläsi työllä mitään tarkoitusta ja turhautunut siihen, ettet näe työsi jälkeä konkreettisesti, niin maatila-ja vihertöissä eivät kyseiset epäilykset mieltä paina.

Vietä siis elämäsi kesä tekemällä työtä, jolla todella on tarkoitus. Liity eturintamaan ja ole se sankari, joka pelastaa niin suomalaisten kesän, kuin maanviljelijöiden elinkeinon! Aamut maaseudulla ovat taianomaisia ja luonto – sekä fyysinen työ- on parasta mindfullnesia. Työ on toki fyysistä, mutta onko se huono asia? Ihminen on luotu liikkumaan, kyllä sitä paikallaan saa elämän varrella istua ja seistä aivan riittävästi. Hyötyliikunta on maanviljelytöissä taattu ja tämä jos joku on sijoitus itseen.

Oma kokemukseni marjatiloilta

Oman nuoruuteni vietin Kotkassa, jossa kesätöitä oli melko vähän tarjolla. ”Läheisellä” maatilalla oli kuitenkin marjaa poimittavaksi niin paljon kuin ikinä jaksoi punnituspisteelle kantaa. Sana ”läheinen” lainausmerkeissä sen takia, että matkaa oli abouttia 15 kilometriä ja tämän taivalsimme ystäväni kanssa edestakaisin pyörällä. Tämän ei ole tarkoitus olla mikään ”minun nuoruudessani hiihdettiin räkä poskella kouluun kolmenkymmenen asteen pakkasessa” veteraanitarina, vaan muistelen aikaa yhä suurella lämmöllä. Kaverin kanssa työt sujuivat kuin siivillä ja työ ulkoilmassa oli ihanaa. Maatiloilla tehdään työtä, joka ei diskriminoi. Jokainen työntekijä on arvokas omana itsenään.

Mansikkamaalla tehty työ oli itselleni ponnahduslauta työelämään. Se on työtä, jossa pääsee näyttämään oman sinnikkyytensä ja arvomaailmansa. Työpaikkailmoituksisa peräänkuulutetaan usein kandidaatteja, jotka ovat ”valmiita iskemään kädet saveen”, noin niinkuin vertauskuvallisesti. Itse rekrytoijana arvostaisin suuresti hakijaa, joka on tehnyt sen myös konkreettisesti.

Tänä päivänä yksi parhaista asioista mitä tiedän on omalla pihalla möyriminen. Toisin kuin vieraalle työskentelemisestä, siitä ei makseta mitään, vaan homma menee päinvastoin. Riihikuivaa saa upotettua multapenkkeihin niin paljon kuin sielu sietää. Mutta kuten, vanha kiinalainen sananlasku kuuluu:

 ” Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala.

Jos kolme päivää, mene naimisiin.

Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.

Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.”

Tässä piilee totuuden siemen.

Me Personalhusetilla olemme myös tässä mukana auttamassa, jotta työ ja tekijät kohtaisivat. Käy siis katsomassa avoimia työpaikkoja ja hae jo tänään tämän linkin kautta tai vinkkaa kaverille!

Teksti: Suvi Honkanen