mikä ratkaisee työpaikan saamisen

Koulutus, työkokemus, motivaatio… Mikä ratkaisee, kun työpaikkoja jaetaan?

Uuden työntekijän valitseminen on monimutkainen tehtävä. Yhtäältä on jokin ajatus siitä, mitä ollaan etsimässä, toisaalta jokainen hakija on omanlaisensa yksilö – ja hyvä niin. Sehän se ehkä onkin se rekrytoijan työn suola. Valintatilanteessa kuitenkin jotkin asiat, ominaisuudet tai seikat painavat usein enemmän kuin toiset. Kuinka rekrytoija siis arvioi hakijaa kokonaisuutena?

Selkeällä itsensä esittelyllä haastatteluun

Aloitetaan itsestäänselvyyksillä: CV on hakijan käyntikortti ja avain haastatteluun. Selkeää ja napakkaa esitystapaa rekrytoijan on helppo lukea ja arvioida, onko henkilöllä sellaista taustaa, että vastaa sitä, mitä parhaillaan etsitään. CV:ssä korostuu ns. kova osaaminen – mitä on aiemmin tehnyt, mitä osaa ja mihin suuntaan suunnilleen olisi nyt menossa. Selkeästä CV:stä hyötyvät sekä hakija että haastattelija: Kun haastattelun aika tulee, haastattelija pystyy helposti yhdistämään haastattelemansa hakijan hakudokumentteihin. Ja tämä jos jokin synnyttää hyvää fiilistä. Muista: CV ei siis vaadi visuaalista tai muutakaan kikkailua!

Haastattelu: mihin minun kannattaa keskittyä?

Se ei varmaankaan poistu mihinkään, etteikö rekrytoijaa kiinnostaisi, mitä olet aiemmin tehnyt ja mitä osaat. Nämä asiat ovat tuoneet sinut kuitenkin haastatteluun – olivat ne sitten juuri sitä, mitä hakuilmoituksessa jo etsittiin tai jotain ihan muuta. Ole ylpeä osaamisestasi! Haastattelutilanteessa korostuu kuitenkin eritoten se, millainen olet henkilönä ja miten itseäsi ilmaiset. Sopivalla itsevarmuudella ja motivaatiolla voit päästä pidemmälle kuin uskotkaan. Rekrytoija on nimittäin etsimässä henkilöä, joka motivoituu haettavasta työstä, on valmis oppimaan sen ja tuomaan oman lisänsä uuteen organisaatioon. Kenenkään ei tarvitse olla valmis. Kenenkään ei myöskään tarvitse olla muuta kuin on. Vinkki: Työnhaussa voi tosin olla hyödyllistä jättää esim. sarkasmia ja pessimismiä sivummalle ja keskittyä hyviin puoliin – niitä sinusta löytyy haettavaa työtä ajatellen paljon!

Asenne ratkaisee – aina

Mikä siis ratkaisee, kun työpaikkoja jaetaan? Asenne.

Monet tiedot ja taidot on opittavissa, ja uusi työ vaatii aina opettelua. Tämän tietää myös uutta työntekijää etsivä organisaatio. Se, miten itsestäsi kerrot sekä työnhakuun ja uuteen työhön suhtaudut, on ratkaisevinta.

Mitä se hyvä asenne sitten on?

Vaikkapa tätä: Työnhaussa panokset kannattaa käyttää siihen, että tutustuu kunnolla haettavaan työpaikkaan, miettii olennaista kulmaa, kuinka sitä hakea, tunnistaa oman osaamisensa sekä osaa kertoa, mitä lisäarvoa toisi organisaatioon tai mitä ongelmia lähtisi siinä ratkomaan. Ja tekee tämän itsevarmasti ja omaa osaamistaan arvostaen.

Työnhaussakin määrää laatu, ei määrä.