kerro jotain itsestäsi työhaastattelussa

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Onneksi olkoon, olet päässyt työhaastatteluun! Kun kahvit höyryävät nenän alla ja tuolilla on otettu mukava asento, lähtee homma käyntiin suurella todennäköisyydellä näin: ” Kerro jotain itsestäsi?”, kysyy haastattelija hymyillen.

Valmistautumattomalla alkaa pää lyödä tyhjää ja oma identiteetti unohtuu nanosekunnissa. Kuka minä olen ja mitä olen tehnyt- tyyppiset eksistentiaaliset kysymykset pyörivät päässä ja suusta kuuluu lopulta: ”Olen Matti ja synnyin hyvin nuorena Turun Pallivahassa. Ensimmäinen kesätyöni oli lähikaupassa täyttämässä hyllyjä, siinä kuusitoistavuotiaana”. Hmmm, ihan kiva...  mutta lue eteenpäin niin opit vielä paremman tavan aloittaa!

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Vaikka kysymys saattaa tuntua pahalta, on sen tarkoitus rikkoa jännitystä. Sen avulla päästään tutustumisessa vauhtiin ja luodaan sitä äärimmäisen merkityksellistä ensivaikutelmaa. Ja juuri siksi onkin hyvin tärkeä miettiä etukäteen, mitä tähän kysymykseen vastaisi. Vastauksen tulisi olla eräänlainen myyvä hissipuhe, joka kertoo oman persoonan sekä osaamisen pähkinänkuoressa.

Mitä ”kerro jotain itsestäsi”-kysymykseen kannattaa vastata?

Sen sijaan, että aloittaisit luettelemalla koko työhistoriasi ammoisista ajoista lähtien (sen rekrytoija on lukenut jo CV:stä), avaa mieluummin lyhyesti omaa persoonaa ja tämänhetkistä elämäntilannetta. Älä rönsyile, vaan nosta esille tärkeimmät saavutuksesi. Mieti etukäteen, miten näistä on hyötyä haetun tehtävän kannalta. Pidä vastauksesi lyhyenä ja ytimekkäänä, 1-2 minuutin pituisena.

Älä jaarittele yksityiselämästäsi, vaan pidä vastaus ammattimaisena. KUITENKIN, vastausta kannattaa maustaa ripauksella sitä, mitä olet vapaa-ajallasi. Myös huumori on aina kiva lisä. Ennen kuin alat kertoa tiukkaa faktaa yritystä hyödyttävästä osaamisestasi, voit aloittaa vastauksesi esimerkiksi näin ” Olen Matti, kahden lapsen ja yhden koiran ylpeä isä, joka vapaa-ajallaan kasvattaa lasten lisäksi leipäjuurta ja testailee mitä erikoisempia leipäreseptejä.  Minulla on 10 vuoden kokemus myynnin johtamisesta, esimiehenä vahvuuksiani ovat erityisesti vuorovaikutustaitoni sekä kannustava asenteeni, josta kertoo esimerkiksi se, että olemme yhdessä tiimini kanssa ylittäneet myyntitavoitteemme jo neljänä vuotena peräkkäin.”

"Kerro jotain itsestäsi" - Mitä osa-alueita kannattaa vastauksessa korostaa?

✔️ Taidot ja osaaminen

Kerro osaamisestasi juuri tämän tehtävän kannalta oleellisista asioista. Sen sijaan, että vain listaat taitosi, kerro myös mistä ja miten olet kyseiset taidot oppinut. Kerro konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi ja aiemmista onnistumisistasi. Voit myös kertoa, mistä haluaisit erityisesti oppia lisää.

✔️ Urahaaveet ja -tavoitteet

Voit myös kertoa ammatillisista tavoitteistasi. Tämä kertoo, että sinulla on selkeä suunta sekä tavoitteet, joita haluat saavuttaa, etkä vain haahuile päämäärättömästi eteenpäin. Mieti myös etukäteen, onko hakemasi tehtävä linjassa tavoitteidesi kanssa.

✔️ Motivaatio

Rekrytoija etsii päätöksiä tehdessään riittävän osaamistason lisäksi erityisesti motivaatiota. Motivaation painoarvo on suuri, joten sitä kannattaa tuoda esille. Miten hakemasi tehtävä tukisi uratavoitteitasi? Millaista yritykselle hyödyllistä osaamista juuri sinulla on?

✔️ Bonusvaihtoehtoja vastaukseen

Kun valmistaudut työhaastatteluun, voit miettiä valmiiksi myös seuraavanlaisia vastausesimerkkejä, jotka syventävät kuvaa sinusta persoonana ja työntekijänä ja jäävät rekrytoijan mieleen.

”Nykyiset kollegani kuvailisivat minua...” Kerro tässä hyviä ominaisuuksia, joista olet saanut kehuja!

” Mottoni elämässä on ...” Perustele, miksi juuri tämä on mottosi.

” Jo pienestä asti haaveeni oli...” Jos lapsuuden haaveesi liittyy hakemaasi tehtävään, kertoo se aidosta intohimosta.

” Jos minusta kirjoitettaisiin elämänkerta, sen nimi olisi...” . Kerro myös näyttelijä, kuka näyttelisi sinua ja perustele miksi!

” Kuvailisin itseäni kolmella sanalla...” Perustele, miksi valitsit juuri nämä sanat. Miten ne ilmenevät elämässäsi?

Kun annat heti alkuun itsestäsi itsevarman ja ammattimaisen kuvan kertomalla napakan yhteenvedon itsestäsi, olet vahvoilla jatkoa ajatellen! Lue myös vinkkimme, mitä kannattaa vastaa kun kysytään heikkouksistasi tai mitä kysyä rekrytoijalta itseltään haastattelun päätyttyä. 

Onnea haastatteluun!