työhaastattelu heikkoudet

Hyvä hakija, miksi sinua ei kannattaisi palkata?

Kukapa ei olisi joutunut työhaastattelussa kiperään tilanteeseen, kun haastattelija on halunnut tietää heikkouksista. Työhaastattelussa jos jossainhan sitä haluaa antaa itsestään mahdollisimman hyvän kuvan. Heikkouksia, kehityskohteita tai jopa mokia kysytään varmasti jokaisessa työhaastattelussa. Haluamme valottaa, miksi kyselemme tällaista ja mitä silloin kannattaa vastata.

Miksi kysymme kehityskohteista?

Työhaastattelussa pyrimme saamaan kuvan hakijan osaamisesta: siitä mitä on työkseen tehnyt ja mitä on opiskellut. Eritoten meitä tietysti kiinnostaa se, miten tästä olisi hyötyä uudessa työssä. Tämän lisäksi haluamme selvittää hakijan motivaation – miksi hän on hakemassa tätä työpaikkaa sekä mihin urallaan haluaa nyt ja vaikka viiden vuoden päästä. Kolmas tärkeä selvitettävä asia on hakijan persoona ja tapa tehdä töitä. Tätä emme tietystikään pysty arvioimaan pelkästään lyhyen haastattelun perusteella, joten kaipaamme hakijalta apua itsearvioinnin muodossa.

Omien kehityskohteiden tai heikkouksien avaaminen tuntuu tietysti aina ikävältä. Kun kysymme näitä, emme odota välttämättä aina vastaukseksi varsinaiseen työhön itsessään liittyviä asioita, esim. jonkin taidon puutetta. Emme varsinkaan odota vahvuuksiksi käännettyjä heikkouksia (”En osaa delegoida kunnolla. Olen niin kova tekemään töitä, että teen kaiken itse.”). Meillä kaikilla on osa-alueita, joissa olemme vahvoilla ja sitten taas niitä, joissa emme. Omien heikkouksien tai kehityskohteiden – jopa mokien – hahmottaminen ja käsittely osoittaa hakijalta hyvää itsetuntemusta, joka on työssä kuin työssä äärimmäisen tärkeä asia.

Näin onnistut: valmistaudu ja harrasta itsearviointia

Mitä siis kannattaa tehdä: Pohdi jo etukäteen työelämän varrelta tilanteita, joissa et ole onnistunut sillä tavalla kuin sinulta odotettiin tai odotit itse. Näitä tilanteita on meillä kaikilla – myös haastattelijalla (jos tämä helpottaa valmistautumista ). Miksi asiat eivät menneet niin kuin olit suunnitellut? Mitä sinulta olisi vaadittu onnistumiseen? Mitä tekisit nyt toisin?

Kysymykseen heikkouksista, kehityskohteista tai mokista kannattaa vastata rehellisesti ja perustellusti, mutta lyhyesti. (Tämä vastaustekniikka toimii muuten mainiosti muissakin kysymyksissä.) Kehityskohteet ovat yksi haastattelun aihealue muiden joukossa, eikä niitä siksi tarvitse liikaa jännittää tai painottaa. Kannattaa muistaa, että kysyjä odottaa vastaukselta osoitusta hyvästä itsetuntemuksesta. Hyvään vastaukseen liittyvät myös esimerkit sekä kirsikkana kakun päällä sen toteaminen, että olet tunnistanut tietyn ominaisuuden itsessäsi ja pyrkinyt kehittämään sitä (tässä täytyy tietysti muistaa aitous – pelkkä sananhelinä saattaa kääntyä itseään vastaan).

Rennosti haastatteluun

Heikkoudet, kehityskohteet, mokat – näihin kysymyksiin hyvin vastaamalla olet aina taas askeleen lähempänä haluamaasi työpaikkaa. Haastattelu ja koko hakuprosessi ovat kuitenkin aina kokonaisuus, jossa yksi pieni osanen – esim. vastaus johonkin yksittäiseen kysymykseen – on tuskin itsessään käänteentekevä, mutta aina mahdollisuus luoda itsestään vakuuttavaa kuvaa haastattelijalle. Tärkeintä on lopulta aina se, että olet oma itsesi.