alanvaihto aikuisena

Alanvaihto aikuisena

Loppukesä ja alkusyksy on monelle muutosten aikaa, kesälomalla on aikaa kypsytellä mielessään päätöksiä, jotka ovat ehkä kyteneet jo pitkään. Moni huomaa, ettei vanha työ enää motivoi kuten ennen ja alanvaihto aikuisiällä onkin lisääntynyt viime vuosina. Huojentavaa on, että enää ei ole tarpeen tehdä koko työuraa siinä paikassa jonne parikymppisenä päätyi, päinvastoin eläkevirka alkaa olla tuntematon käsite.

Moni joutuu alanvaihtajaksi myös pakon edestä, sillä työelämästä pyyhkiytyy jatkuvasti pois vanhoja ammatteja uusien tieltä. Nykytyöntekijän paras ominaisuus onkin kyky sekä halu muutokseen. Muutokseen liittyy usein epävarmuutta, mutta myös senkin edestä mahdollisuuksia! Joten ota rohkeasti suunta kohti unelmiasi ja mikäli uusi työpaikka uudelta alalta on yksi niistä, lue alla olevat rekrytoijien vinkit:

Viisi vinkkiä alanvaihtoon ja uuden työpaikan saamiseen

-  Hakeudu koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse olla vuosia kestävä, tutkintoon johtava korkeakoulututkinto, vaan myös kevyemmistä opintokokonaisuuksista ja kursseista on paljon hyötyä. Muista, että kaikki kouluttautuminen uudelle alalle kertoo paljon hyvää motivaatiostasi ja sitoutuneisuudestasi! Puhumattakaan siitä, miten ne lisäävät osaamistasi. Nykyään eri koulut ja oppilaitokset tarjoavat todella kattavan valikoiman täydennyskoulutuksia, joten kun tiedät mikä ala sinua kiinnostaa, selvitä kouluttautumismahdollisuuksia siihen. Tiesitkö, että voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen, mikäli olet ollut työelämässä 8 vuotta ja saman työnantajan palveluksessa vuoden? Myös työn ohella suoritettavat monimuoto-opinnot ovat taloudellisesti hyvä vaihtoehto.

- Kerro potentiaaliselle työnantajalle toiveistasi ja tavoitteistasi. Hakiessasi töitä alanvaihtajana ilman koulutusta, ammattitaitoa lähdetään usein kehittämään suorittavista tai avustavista tehtävistä. Usein toiselta alalta kerrytetty työkokemus on kuitenkin arvokasta myös uudella alalla ja sen, sekä kohdillaan olevan motivaation avulla voit päästä etenemään nopeastikin sinua erityisesti kiinnostaviin tehtäviin.

- Tee taustatyö hyvin.  Tutustu netissä alaan ja mahdollisiin työnantajiin, selvitä millaisia erilaisia työtehtäviä alalla on. Millaiset ovat tulevaisuudennäkymät? Arvokasta on, jos sinulla on alalla olevia tuttuja, joilta kysellä käytännön asioista ja arkipäiväisestä työstä. Käytä aikasi lähetettyjen hakemusten määrän sijaan harkittujen paikkojen hakemiseen ja panosta hakemukseesi mahdollisimman paljon.

-   Tuo rohkeasti esiin, mitä olet työelämässä oppinut ja minkä uskot hyödyttävän myös mahdollista uutta työnantajaasi. Sinulla on varmasti jo taitoja, joista on hyötyä alalla kuin alalla. Tuo hakemuksessa esille, millaista ajattelet uuden alan työn olevan ja mitä osaamista toisit mukanasi. Osoita, että ymmärrät realistisesti, millaista uusi työ olisi.  Voit myös tuoda hakemuksessasi esiin, mitä taitoja sinun tulisi vielä kehittää. Näin osoitat hyvää itsetuntemusta ja ymmärrystä tehtävän vaatimuksista.

-  Jos et ole varma, mikä uusi alasi voisi olla on vuokratyö erinomainen tapa tutustu useisiin erilaisiin tehtäviin. Vuokratyöläisenä voit ilman pitkää sitoutumista käydä kokeilemassa keikkoja sinua kiinnostavilla aloilla ja kartuttaa työkokemusta. Mikäli pidempiaikainen työsuhde alkaa kiinnostamaan, löytyy hyville ja motivoituneille työntekijöille usein myös vakituisia töitä.

Oli tilanteesi mikä tahansa, lähde työntakuun rohkeasti äläkä anna ei kiitos-vastausten lannistaa! Työnhaku kannattaa ottaa uuteen työhön tai uudelle alalle kypsymisen prosessina. Jos heti ei tärppääkään, saat kuitenkin hakuvaiheessa sekä haastattelussa erittäin arvokasta tietoa erilaisista tehtävistä ja työnhausta. Haastattelun jälkeen voit lisäksi aina kysyä palautetta omasta hakemuksestasi ja suoriutumisestasi haastattelussa, näin pääset kehittämään itseäsi.