alanvaihto

Alanvaihto – kuinka se onnistuu?

Tympiikö nykyiset tehtävät? Oletko harkinnut vaihtavasi alaa? Vai oletko jo tehnyt päätöksesi – nyt on aika lähteä katsastamaan jotain muuta? Ehkä kuulut niihin, jotka joutuvat alanvaihdon eteen pakon edessä? Oli alanvaihdon äärelle johtaneet syyt mitä tahansa, alanvaihtoon liittyy paljon mahdollisuuksia, mutta tietysti myös epävarmuuksia. Olemme pohtineet alanvaihtoa ja siinä onnistumista rekrytoijan näkökulmasta.

Alaa voi lähteä vaihtamaan hakemalla rohkeasti vain työpaikkaa uudelta alalta tai hakeutumalla aluksi koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse aina olla esim. pidempään vievä, tutkintoon johtava korkeakoulututkinto, vaan hyötyä voi olla myös jostain kevyemmästä kurssista. Jos päätät hakeutua uudelle alalle kouluttautumatta (ainahan koulutusta ei välttämättä tarvitakaan), voit olla tilanteessa, jossa aloitat työurasi ikään kuin alusta: ammattitaitoa täytyy ehkä lähteä kehittämään suorittavista tai avustavista tehtävistä. Usein toiseltakin alalta kerrytetty työkokemus on kuitenkin arvokasta. Sen avulla saatat päästä piankin etenemään sinua kiinnostaviin tehtäviin. Muistathan aina kertoa työnantajallesi toiveistasi ja tavoitteistasi!

Mitä me rekrytoijat sitten arvioimme, kun saamme käsiimme alanvaihtajan hakemuksen? Tässä muutamia sisäpiirin vinkkejä!

Muistathan tehdä taustatyön hyvin. Tutustu netissä alaan ja mahdollisiin työnantajiin. Millaisia erilaisia työtehtäviä alalla on? Millaiset ovat tulevaisuudennäkymät? Erittäin arvokasta on, jos sinulla on tuttuja tai tutun tuttuja, joilta voit kysellä käytännön asioista ja arkipäiväisestä työstä. Hyvä taustatyö on muuten erittäin tärkeää kaikessa työnhaussa! Usein työtä haettaessa vähemmän on enemmän: hyvin pohjustettu haku ja hakemus sekä niitä varten tehty työ näkyvät, ja siksi aikaa ja panosta kannattaa laittaa ennemmin harkittujen paikkojen hakemiseen kuin CV:iden lähettämiseen summa mutikassa. Motivoitunut sekä hyvin työnantajaan ja työtehtävään perehtynyt hakija erottuu aina positiivisesti. Onnistumisen mahdollisuudet kasvavat!

Kun teet hakemusta, jo työkokemusta kartuttaneen kannattaa muistaa, että kaikki työkokemus on aina eduksi. Kun haet uudelta alalta työpaikkaa, tuo rohkeasti esiin, mitä olet työelämässä oppinut, minkä uskot hyödyttävän myös mahdollista uutta työnantajaasi. Vahvuuksiesi lisäksi sinulla voi olla koulutusta tai jopa uunituore tutkinto uudelta alaltasi. Muista, että kouluttautuminen uudelle alalle kertoo aina hyvää motivaatiostasi ja sitoutuneisuudestasi!

Jos koulutusta uudelle alalle ei ole, ei tämäkään välttämättä ole ongelma. Joka alalle koulutus ei ole ehdoton edellytys, vaan motivaatiolla ja kiinnostuksella pääsee jo pitkälle. Olet varmasti jo oppinut työelämässä taitoja, joista on hyötyä alalla kuin alalla. Mitäpä jos toisit hakemuksessasi esille, mitä ajattelet työn uudella alalla olevan, ja mitä osaamista voisit siis tuoda mukanasi? Kun osoitat ymmärtäväsi, millaista hakemasi työ voisi olla, annat itsestäsi hyvin positiivisen kuvan. Voit tuoda lisäksi hakemuksessa esiin, mitä taitoja sinun tulisi vielä kehittää. Tämä osoittaa hyvää itsetuntemusta ja ymmärrystä siitä, mitä tehtävä vaatii.

Jos et muuten ole varma, mikä sinun uusi alasi voisi olla, yksi mainio tapa tutustua erilaisiin tehtäviin on vuokratyö. Silloin voit ilman pitkää sitoutumista käydä kokeilemassa sinua kiinnostavia keikkoja. Hyville ja motivoituneille työntekijöille löytyy usein myös pidempiaikainen työsuhde, jos työ jollain tietyllä alalla alkaa lopulta kiinnostaa. Ainakin meiltä kymmenet vuokratyöntekijät vakinaistuvat vuosittain asiakkaillemme.

Olit sitten missä tilanteessa tahansa vaihtamassa alaa, lähde työnhakuun rohkeasti! Jokaisella on varmasti osaamista, kokemusta ja taitoja, jotka voivat hyödyttää uutta työnantajaa. Työnhakukin kannattaa ottaa uuteen työhön tai uudelle alalle kypsymisen prosessina. Jos heti ensimmäinen haku ei tärppää, saat kuitenkin jo hakuvaiheessa tai varsinkin haastattelussa arvokasta tietoa erilaisista tehtävistä ja työnhausta. Haastattelun jälkeen voit lisäksi aina kysyä palautetta omasta hakemuksestasi ja suoriutumisestasi haastattelussa ja pääset näin kehittämään itseäsi.